štvrtok 16. decembra 2010

Kufre

Kufor je všeobecný termín pre odlišné formy batožiny. Má najčastejšie plochý, obdĺžnikový tvar so zaoblenými alebo pravouhlými rohmi, ktoré sú buď kovové, z tvrdého plastu alebo z tkaniny, PVC alebo kože, ktoré viac či menej držia jeho tvar. Slúžia hlavne na prepravu oblečenia, kozmetiky, topánok a ďalšieho majetku v priebehu cesty.
Pôvodne boli kufre vyrábané z vlny alebo ľanu. Koža sa stala tiež populárnym materiálom pre kufre. bola používaná na pokrytie dreva alebo na výrobu skladacích kufrov. Dnes sa kufre vyrábajú z vlny, dreva, kože, kovu, plastu, kompozitu aj recyklovaného materiálu. To všetko bežné materiály kufrov. 
Najviac odolné kufre všeobecne postavené z dreva a majú krytie, ktoré odoláva odieraniu a zatekaniu. Švy môžu byť zlepené alebo zošívané so silnými nylonovými vláknami.
Veľa moderných kufrov vstavané malé kolieska, ktoré umožnia ťahať kufre po tvrdých a rovných plochách. Môžu mať dve koliečka, prípadne aj štyri, ktoré umožňujú lepšiu manipuláciu. Majú výsuvnú rukoväť alebo vodítko.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára